4 Aralık’ta Baksı Müzesi için Özlem Süer House Nişantaşı’nda bir etkinlik düzenlendi. Değerli tasarımcılar ve markalar Nazar temalı bu etkinlikte etkinliğe özel tasarımları ile bir araya geldiler. Yoğun ilgi gören etkinliğe biz de Piculet olarak yöreye ait ehram dokumalarını kullanarak tasarladığımız yastıklarla katıldık.
Baksı Müzesi Doğu Karadeniz’de, Bayburt’un 45 km dışında, Çoruh Vadisi’ne bakan bir tepenin üzerinde kurulmuş. Eski adıyla Baksı, bugünkü adıyla Bayraktar köyünde yükselen bu sıra dışı Müze, çağdaş sanat ve geleneksel el sanatlarına aynı çatı altında yan yana, iç içe yer veriyor.
Sergi salonları, depo müze, atölyeler, konferans salonu, kütüphane ve konuk evi ile 40 dönümlük bir araziye yayılan Baksı Müzesi, Bayburt doğumlu sanatçı ve akademisyen Prof. Dr. Hüsamettin Koçan’ın bireysel düşü olarak 2000 yılında filizlenmiş. Bu proje Hüsamettin Koçan’ın doğduğu topraklara yaşam birikimini taşıma çabasının bir sonucu. Bu fikri hayata geçirmek amacıyla 2005 yılında Baksi Kültür Sanat Vakfi kurulmuş ve Müze, başta sanatçılar olmak üzere çok sayıda gönüllünün katkısıyla yıllar içinde gerçek bir toplumsal projeye dönüşmüş.
Baksı Müzesi, yoğun göç veren bu coğrafyada gurbetin, kaybolan geleneklerin, unutulan değerlerin neden olduğu sorunlara ve sonuçlara bir çözüm arayışı olarak tanımlıyor misyonunu. Tersine göçü başlatacak çalışmaları; gelenek-gelecek ve süreklilik bağlantılarını kuran, bu bağları istihdam-beklenti ve moral unsurları ile güçlendiren bir anlayışa sahip. Geleneksel kültürü koruyarak, gelecek kuşaklara aktarmak için araştırmalar yapan, bu zeminden hareketle özellikle kadın istihdamı projelerini uygulamaya koyan bir müze. Bulunduğu bölgede özel yetenekli çocukları tespit edip, burslarla eğitimlerine katkıda bulunarak, özellikle tasarım, sanat ve kültür alanlarında gelişmeleri için projeler uyguluyor. Baksı Müzesi, kendisini sadece seyirlik bir müze olarak sınırlamayan, o bölgede yaşayan insanlara imkânlar sağlayan, eğitim veren, o topraklarda yaşamayı bir sevinç haline getirmek isteyen bir müze. Diğer müzelerden farklı olarak sadece bir yöne ve döneme ait olmadan gelenekselle çağdaşı aynı zeminde buluşturan, bünyesinde kurduğu üretim birimleriyle, ekonomik hedefler oluşturan özel bir kimliğe sahip. Baksı Müzesi işte bu özel kimliğinden dolayı, Avrupa’nın en prestijli müze ödüllerinden biri olan Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi tarafından verilen 2014 Yılı Avrupa Müze Ödülü’nü kazandı. Ödül jürisi, Baksı Müzesi’ni, yerel halkın kültürel ve ekonomik olarak kendi toprağında kök salmasına destek olma ve merkez ile periferi arasındaki mesafeleri azaltma misyonu nedeniyle 2014 Avrupa Yılın Müzesi seçtiğini açıkladı.
Etkinlik için tasarladığımız Piculet yastıklarda kullandığımız ehram, yöreye ait bir dokuma. Baksı Müzesi‘ndeki sürekli üretime yönelik ehram ve kilim atölyeleri kaybolan el sanatlarını yeniden kazandırmayı amaçlıyor. Yıl boyunca çalışmaların devam ettiği ehram dokuma ve kilim atölyelerinde, yöredeki kadınlar istihdam ediliyor ve bu şekilde hem ekonomiye katkı sağlanıyor hem de kadınlar meslek sahibi oluyorlar.
İşte bu yüzden çok daha değerli bulduğumuz ehram dokumaları ile, etkinliğe özel tasarladığımız el emeği göz nuru Piculet‘lere göz atmak ister misiniz?
Yorum Yok